8 listopada 2017

199. Przepis na tanie gofry.

Mój talent kucharski znowu dał o sobie znać. Tym razem podzielę się z Wami moją własną interpretacją przepisu na gofry. Zapraszam!

Źródło


Oczywiście jako rasowy kucharz najpierw znalazłam przepis online. Najbardziej podpasował mi TEN z KwestiiSmaku. Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego) lub roztopionego masła
  • 1 i 1/3 szklanki mleka

No i super. Dalej już tylko kwestia miksowania składników, nalewania równomiernie do gfrownicy i pieczenia około 3-3,5 mminuty. Nic łatwiejszego.


Moje wykonanie - przepis autorski

1. Składniki

Sprawdź, czy masz wszystkie składniki. W moim przypadku łatwiej jest wyliczyć te, które mam niż te brakujące: mąka, proszek do pieczenia, jajko, sól.

Jeśli jest godzina 17 dnia powszedniego, jesteś po pracy i jakiś krab, którego niedawno urodziłaś próbuje wisieć ci na nodze to już wiesz i ja wiem, i wszyscy wiemy, że nie pójdziesz do sklepu. 

Zatem zmodyfikowałam nieco przepis na potrzeby mojej kuchni. Składniki:

- Mąki tyle ile mam.
- Jajko jedno, bo dwa zostają na śniadanie.
- Proszek do pieczenia (który zapewne kupiłam kiedyś pod wpływem chwili i nigdy go nie użyłam).
- Delma zamiast masła, bo kto bogatemu zabroni.
- Woda zamiast mleka (jakby to było różnica...).

Wystarczy. Robię cztery gofry a nie gofrową wieżę Eiffla.

2. Miksowanie.

W moim wypadku miksowanie odbywa się za pomocą dwóch niezawodnych narzędzi: moja ręka + łyżka. Nie pytajcie o trzepaczkę, nie wiem gdzie jest (jeszcze 1-2 lata temu pamiętam, że jakąś miałam).

3. Pieczenie.

Równomiernie wylej ciasto z michy do gofrownicy, bo wiadomo, że jak chochlą nałożysz to będzie jedno naczynie więcej do umycia.

Efekt równomiernego rozprowadzania:




Piec 3 - 3,5 miuty według przepisu. Otworzyc gofrownicę, stwierdzić, że chujkaśnie piecze i piec jeszcze z 15 minut aż zacznie się dymić.

Voila!





Jeśli nie widać różnicy to po co się męczyć?!



Inne przepisy w moim wykonaniu:



_________________________________________

Znajdź mnie:


PS Totalnie PS - Czy tylko mi blogger robi rozjazd i ustawia własne czcionki, etc?

12 komentarzy:

  1. I taka zaradność mi się podoba :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, dzięki :D Nazwałabym to lenistwem a nie zaradnością, ale dzięki.

      Usuń
  2. Nie ma co, wojnę nie jedną jesteś wstanie przeżyć i do tego wyżywić całe miasto! ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możliwe, obyśmy nie miały okazji tego sprawdzić ;)

      Usuń
  3. teraz to mam smaka na gofry :) Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hahaha super przepis, a tym bardziej, że ja nie jem nabiału, więc masło i mleko zawsze czymś muszę sobie zastąpić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami też robię takie "bidne" naleśniki, ale to chyba też właśnie weganie tak robią, prawda?

      Usuń
  5. Bardzo lubię gofry, ma sprawdzony przepis, więc wychodzą dość dobre :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdą opinię.